Tiedote

Kehitysmaat vaativat maataloustukien poistamista

Kehitysmaat ovat muistuttaneet Johannesburgissa, että länsimaiden maataloustukien poistaminen auttaisi etelän tuotteiden kilpailukykyä pohjoisilla markkinoilla ja vapauttaisi lisäksi merkittäviä rahasummia kehityksen rahoittamiseen. Tällä hetkellä teollisuusmaat käyttävät kuusi kertaa enemmän rahaa maataloustukiin kuin kehitysapuun.
Julia Jänis
29.8.2002

"Mosambik on menettänyt viimeisen viiden vuoden aikana 40 miljoonaa dollaria kansainvälisen kaupan vääristymien takia", sanoo Joad Uthu mosambikilaisten kansalaisjärjestöjen katto-organisaatiosta. Hänen mielestään Johannesburgin kokouksen on päästävä yksimielisyyteen tukien poistamisesta.

Länsimailla ja erityisesti EU:lla on kuitenkin pitkä ja kivinen tie maataloustukia koskevissa neuvotteluissa. Ranska on yksi niistä maista, jotka sitkeästi vastustavat tukien poistamista. Sen sijaan Maailmanpankin edustaja Ian Goldin on yllättänyt länsimaiden edustajat sanoessaan tiedotustilaisuudessa, että tukien leikkaaminen on ehdoton edellytys köyhyyden vähentämiseksi. Goldin kohdisti vaatimuksensa Maailmanpankin isäntämaalle USA:lle.

Maataloustuet ovat olleet lukuisten keskustelutilaisuuksien aiheena eri puolilla Johannesburgia. Keskusteluissa ollaan todettu, että suurin osa kehitysmaiden, erityisesti Afrikan, asukkaista asuu maaseudulla ja on täysin riippuvaisia maataloudesta. Näiden ihmisten elämäntilanne paranisi huomattavasti, jos he saisivat oikeudenmukaisemman hinnan vientiin kasvattamistaan tuotteista.

"Maataloustukien poistamisen myötä vapautuisi niin paljon rahaa, että teollisuusmaiden ei tarvitsisi keksiä lisärahoitusta Johannesburgissa mahdollisesti perustettavien uusien rahastojen käynnistämiseksi", sanoo WWF:n edustajana kokoukseen osallistuva Jari Luukkonen. "Vastaavasti velkojen mitätöinti vapauttaisi kehitysmaissa korkojen maksuun sidottua rahaa paikalliseen kehitykseen", hän lisää.

Lähipäivät näyttävät, toteutuuko Luukkosen skenaario. Maataloustukien poistamisen merkitystä kehitysmaiden köyhyyden vähenemiselle ei kiistä Ranskakaan. Nyt mitataan poliittista tahtoa ja teollisuusmaiden kykyä olla solidaarinen.