Tiedote

Kauppa käveli kehityksen yli Hongkongissa

Hongkongissa sunnuntaina päättynyt Maailman kauppajärjestön WTO:n kuudes ministerikokous jäi pettymykseksi kehitysmaille.
Kepan tiedote
18.12.2005

HONGKONG -- Kepan mukaan kehitysmaiden markkinoille pääsyssä saamien pienten edistysaskeleiden merkitys mitätöityy teollisuustuotteiden ja palveluiden kaupassa tehtyjen myönnytysten vuoksi. Kepa on myös pettynyt Suomen hallituksen rooliin neuvotteluissa.

"Kehitys joutui Hongkongissa rikkaiden maiden edunvalvonnan uhriksi. Kehitysmaille tarjottiin erilaisia lumehoitoja, jotka näyttävät hyvältä paperilla, mutta eivät tuo oleellista helpotusta köyhien ihmisten elämään", sanoi Matti Hautsalo Kepasta.

EU sitoutui purkamaan maataloustuotteiden vientituen vuoteen 2013 mennessä. "EU:n halvan ruoan dumppaaminen kehitysmaihin saa jatkua vielä kahdeksan vuotta. Jokainen lisävuosi dumppaukselle on osoitus piittaamattomuudestamme köyhyyttä kohtaan. Ilmeisesti EU:ssa ei ole poliittista tahtoa uudistaa maatalouspolitiikkaansa yhtään ripeämmin", sanoi Hautsalo.

"Suomen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri tuli Hongkongiin ennen kaikkea puolustamaan suomalaisten viljelijöiden ja elinkeinoelämän etuja. Tämä siitäkin huolimatta, että Suomi on kehityspoliittisessa ohjelmassaan sitoutunut äärimmäisen köyhyyden poistamiseen. On surullista, että kehitys tulee aina kaupan perässä, jopa ministerin tittelissä", sanoi Hautsalo.

Pieni valopilkku neuvotteluissa oli niin sanottu Kaikkea paitsi aseita -sopimus (EBA), jonka teollisuusmaat ja muutamat keskituloiset maat, kuten Brasilia ja Meksiko hyväksyivät. Yhdysvallat ja Japani vaativat sopimukseen kuitenkin poikkeamia, joilla ne voivat käytännössä estää kehitysmaiden kannalta tärkeimpien tuotteiden kuten puuvillan ja riisin tuonnin omille markkinoilleen. Näin ne voivat käytännössä tehdä sopimuksen merkityksettömäksi.

"Hongkongia voi kutsua korkeintaan hauraaksi välirauhaksi. Huomattavasti vaikeammat neuvottelut ovat tulossa ensi vuonna, jolloin liipasimelle joutuu EU:n maatalouden tullisuoja. Välirauhan hauraudesta kertoo myös poikkeuksellinen välikohtaus loppuseremoniassa, jossa Venezuela ja Kuuba ilmoittivat, etteivät hyväksy tekstiä palveluista ja teollisuustuotteista", sanoi Hautsalo.

Lisätietoja:
Matti Hautsalo, kehityspoliittinen sihteeri, Kepa: 040-828 8373
Mika Railo, tiedottaja, Kepa: 040-590 3446

 

Lisää tietoa aiheesta