Tiedote

Kansalaisten vetoomus hallitukselle: Ruoka tärkeämpää kuin kauppa

Ruoka-ajan tiedote
18.8.2003

 

  Kuva: Paula Lehtomäki (Kuvaaja: Sanna Jäppinen)
Lehtomäki vakuutti korttien luovutustilaisuudessa, että Suomen kehitysapua suunnataan jatkossa köyhien maiden maataloussektorin vahvistamiseen.

Suomen hallituksen on otettava aikaisempaa aktiviisempi rooli oikeudenmukaisen maatalouskaupan luomiseksi Maailmankauppajärjestö WTO:ssa, vaati Ruoka-aika-kampanja luovuttaessaan ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäelle tiistaina 849 postikortista koostuneen vetoomuksen.

Joka kuudes meistä näkee nälkää turhaan. Maatalouskaupan vapauttaminen on pikemminkin pahentanut kuin helpottanut tätä ongelmaa. Jos haluamme auttaa kehitysmailta auttamaan itseään, on näiden maiden voitava suojata viljelijöitään ja kehittyvää jalostusteollisuuttaan teollisuusmaiden epäreilulta kilpailulta", sanoi Eija Viitanen Suomen Unifemista.

EU ja Yhdysvallat julkistivat viime viikolla alustavan esityksen WTO:n maatalousneuvottelujen ratkaisuksi. Ylimalkainen esitys ei kuitenkaan tarjoa juuri mitään uutta kehitysmaiden kannalta kriittisissä kysymyksissä, joita ovat esimerkiksi kehitysmaiden erityiskohtelu sekä vaatimukset tullisuojan leikkauksista.

Maatalouskauppa on ollut Meksikossa kolmen viikon kuluttua pidettävän WTO viidennen ministerikokouksen valmistelujen vaikein aihe.

Ruoka-ajan korttitempaus julkistettiin marraskuussa 2002 ja kortteja on kevään ja kesän aikana kerätty muun muassa Mahdollisuuksien tori -tapahtumissa eri puolilla Suomea. Seurakunnat jakavat kortteja jäsenilleen vielä tänä syksynä. Kortit on osoitettu "Sinulle, joka päätät mitä minä syön" ja ministerin lisäksi niitä on voinut lähettää muiden muassa kaupan keskusliikkeille, kunnille ja suurkeittiöille. Internetin kautta viestejä on lähetetty lähes 1200, joista noin 350 on osoitettu ulkomaankauppaministerille.

"Kortteja on lähetty yli 20 suomalaisesta kaupungista. Tämä todistaa mielestämme sen, että suomalaiset ovat kiinnostuneita kansainvälisen kaupan ongelmista ja haluavat, että myös Suomi tekee osuutensa WTO-neuvotteluissa", sanoi koordinaattori Sari Laaksonen.

Ruoka-aika on 54 suomalaisen kansalaisjärjestön kampanja, joka pyrkii poistamaan nälän maailmasta. Kampanja pyrkii muun muassa lisäämään kuluttajien tietoisuutta päivittäisten kulutusvalintojen yhteydestä noin miljardia ihmistä vaivaavaan nälkään.

Lisätietoja:
Korttiteksti: http://www.ruoka-aika.net/
Eija Viitanen, Unifem: 0400-755 388
Sari Laaksonen, koordinaattori, Kepa: 09-58423 243, 050-537 4875
Mika Railo, tiedottaja, Kepa: 09-584 23 247, 040-590 3446

--