Tiedote

Kansalaisjärjestöt: WTO:n kokous väärillä raiteilla

Mika Railo
9.11.2001

Maailman kauppajärjestö WTO:n neljännen ministerikokouksen pohjana oleva päätösluonnos on täysin riittämätön ja pitäisi kirjoittaa uudestaan, vaativat kansalaisjärjestöt tänään Dohassa, Qatarin pääkaupungissa. Järjestöt tapasivat aamulla WTO:n johtaja Mike Mooren.

Dohan rantabulevardi (Kuvaaja: Mika Railo)

"Teollisuusmaat pyrkivät laajentamaan epädemokraattisen kauppajärjestön toimivaltaa, vaikka vanhankin toteutuksessa on ollut suuria ongelmia. Dohan kokouksessa Suomen valtuuskuntaa johtavan ministeri Kimmo Sasin tulisi tehdä voitavansa, jotta myös EU pyrkisi vähentämään nykyisen kauppajärjestelmän epäoikeudenmukaisuuksia. Olisi tärkeämpää korjata köyhien ja rikkaiden maiden välinen kuilu, kuin nostaa kauppajärjestön asialistalle tukku uusia, sinne kuulumattomia aloja", sanoi Kepan Suvi Virkkunen.

Suurin osa kehitysmaista samoin kuin laaja joukko teollisuus- ja kehitysmaiden kansalaisjärjestöjä vastustaa palveluiden, investointien tai ympäristön kaltaisten uusien alojen ottamista WTO:n agendalle. EU on sen sijaan pitänyt tiukasti kiinni tavoitteestaan aloittaa neuvottelut kaikista uusista aloista.

Kansalaisjärjestöt vaativat myös WTO:n päätöksenteon demokratisoimista. Kehitysmaiden todelliset mahdollisuudet vaikuttaa päätöksiin ovat hyvin rajalliset, vaikka päätökset viime kädessä tehdäänkin yksimielisyyden periaatteella.

"Teollisuusmaat ovat halunneet aloittaa Dohassa 'kehityskierroksen'. Jos kehitys otettaisiin todesta, täytyisi neuvottelujen asialistan heijastaa paremmin myös kehitysmaiden näkemyksiä. Dohassa olisi päätettävä prosessista, jolla parannetaan maailman kauppajärjestön päätöksentekotapoja, toimintakulttuuria ja avoimuutta", sanoi Virkkunen.

"Edellisen kokouksen epäonnistuminen Seattlessa ja teollisuusmaita uhkaava taantuma nostavat Dohan kokoukseen kohdistuvia poliittisia paineita. Monet tahot, kuten esimerkiksi ministeri Sasi, ovat kokouksen alla antaneet lausuntoja, joiden mukaan maiden näkymykset olisivat lähentymässä. Jo nyt on käynyt ilmeiseksi, ettei tämä pidä paikkaansa", totesi Virkkunen.

"WTO luotiin kauppajärjestöksi ja sellaisena sen pitäisi myös pysyä. Esimerkiksi ympäristösäädökset solmitaan YK:n puitteissa, ja WTO:n tulisi kunnioittaa niitä. Niistä ei pidä sopia kauppajärjestössä", korosti Virkkunen.


Lisätietoja Qatarista:
Suvi Virkkunen, kehityspoliittinen sihteeri, Kepa, 050 323 4600
Mika Railo, tiedottaja, Kepa, 040 590 3446

Päivittäiset uutiset ja kommentit Kepan Internet-sivulla:
www.kepa.fi/wto.