Tiedote

Kansalaisjärjestöt: Köyhyys pois sitovilla päätöksillä

Suomalaiset kansalaisjärjestöt vaativat hallitusta ripeästi sitoutumaan kehitysyhteistyövarojen nostamiseen.
Kepan tiedote
5.3.2002

Maaliskuussa Meksikon Monterreyssa pidettävä YK:n kehitysrahoituskokous uhkaa epäonnistua, elleivät teollisuusmaat sitoudu merkittävämmin köyhyyden vastaiseen työhön. Siksi järjestöt odottavat, että Suomen hallitus päättää kehitysyhteistyövarojen nostosta vielä tällä viikolla. Järjestöt luovuttivat kansalaisvetoomuksen kehitysyhteistyövarojen nostamisen puolesta kehitysyhteistyöministeri Satu Hassille globaalia köyhyyttä käsitelleessä seminaarissa tiistaina Helsingissä.

Seminaarissa puhunut ministeri Hassi ilmoitti olevansa toiveikas hallituksen päätöksen suhteen, koska kaikki hallituspuolueet ovat nyt sitoutuneet rahojen nostoon ja konkrreettisen aikataulun luomiseen ennen Monterreyn kokousta. Halituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta kokoontuu torstaina käsittelemään asiaa.

YK:n Kehitysrahoituskokous järjestetään Monterreyssa Meksikossa 18.-23.3. Valtionpäämiesten lisäksi kokouksessa ovat paikalla myös kansainväliset rahoituslaitokset. Kokouksen loppuasiakirja, "Monterrey Consensus" on, ensimmäistä kertaa YK:n historiassa, hyväksytty kokonaisuudessaan jo etukäteen. Kansalaisjärjestöt kautta maailman ovat kritisoineet asiakirjaa voimakkaasti, koska se vesittää kaikki lupaavat aloitteet.

"Monterreyn kokouksen loppuasiakirjan luonnos on raskas pettymys kansalaisjärjestöille. Monterreyssa olisi ollut mahdollisuus tarkastella köyhyysongelmaa kokonaisvaltaisesti ja miettiä siihen tuoreita ratkaisuja, mutta valitettavasti Yhdysvaltain vastustus ja EU:n saamattomuus pilasivat yrityksen. On väärin puhua mistään konsensuksesta Monterreyn yhteydessä. Elleivät hallitukset sitoudu yksipuolisesti loppuasiakirjaa kunnianhimoisempiin tavoitteisiin, tulee Monterrey jäämään historiaan menetettynä mahdollisuutena", sanoi Kepan toiminnanjohtaja Folke Sundman.

Kepa ja Suomen YK-liitto järjestävät tiistaina ja keskiiviikkona (5.-6.3.2002) Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla köyhyystematiikkaa käsittelevän kaksipäiväisen seminaarin. Seminaarin aluksi mm. kirkon, ay-liikkeen ja opiskelijajärjestöjen edustajat luovuttivat lähes 20 000 suomalaisen allekirjoittaman vetoomuksen kehitysyhteistyövarojen nostamisesta ministeri Hassille.

"Kansainvälisen yhteisön yksimielisyyden osoittaminen terrori-iskujen jälkeen on ajanut Monterreyn kokouksen valmisteluissa köyhyyden voittamisen ohi. On toki hyvä, että valtiot ja muut rahoittajatahot kykenevät yhteistyöhön. Mutta nyt teollisuusmailta olisi tarvittu myös uutta rahaa ja käytännön tukea köyhyyden vähentämiseen", totesi Suomen YK-liiton toiminnanjohtaja Rauno Merisaari.

Kansalaisjärjestöjen mielestä EU:lla on nyt erityinen vastuu Monterreyn kokouksen onnistumisesta. "Kun EU ensi viikolla kokoontuu päättämään unionin Monterrey-linjasta, olisi myös Suomen esitettävä aikataulu siitä, kuinka YK:n suosittelema tavoite, 0,7 prosenttia bruttokansantuotteesta käytännössä saavutetaan", Merisaari totesi.

EU:n yleisten asiain neuvosto käsittelee maanantaina 11.3. EU:n
Monterrey-linjaa.

Lisätietoja:

Folke Sundman, toiminnanjohtaja, Kepa, 040-550 1517;
Rauno Merisaari,toiminnanjohtaja, YK-liitto, 040-500 3915;
Mika Railo, tiedottaja, Kepa 040-590 3446