Tiedote

Kansalaisjärjestöt: EU:n joustettava WTO-tavoitteistaan

Kepan tiedote
12.11.2001

EU:n on tänään joustettava omista neuvotteluasetemistaan, jotta WTO:n ministerikokouksessa Dohassa voitaisiin edistyä. Tällä hetkellä neuvotteluja jumittaa tekstiiliteollisuuden suojatullien laskeminen, investointien ja kilpailupolitiikan ottaminen WTO:n agendalle ja maatalousvientitukiaisten asteittainen alasajo.

"EU ja esimerkiksi ministeri Sasi ovat korostaneet joustavuuden merkitystä Dohan neuvotteluissa. Nyt on aika osoittaa tätä joustavuutta. EU:n on tämän iltapäivän aikana lähettettävä selkeä viesti muille osapuolille siitä, että myös se on valmis kompromisseihin", sanoi Kepan kehityspoliittinen sihteeri Suvi Virkkunen Dohassa.

Kehitysmaiden teksitiilituotteiden pääsyn helpottaminen EU-markkinoille on vaikea kysymys erityisesti Portugalille. Maataloustukien lopettamista vastustaa puolestaan Ranska. Intian ja Pakistanin kaltaisten kehitysmaiden tekstiiliteollisuus on riippuvainen vientimarkkinoista ja se työllistää miljoonia köyhiä kehitysmaissa.

"EU ja Yhdysvallat vääristävät maatalousmarkkinoita erilaisilla vientitukiaisilla, jotka tekevät niiden tuotteista todellista hintaa halvempia. Köyhien maiden pienviljelijät kärsivät omilla kotimarkkinoillaan, koska ne eivät pysty vastaamaan teollisuumaiden epäreiluun kilpailuun", sanoi Virkkunen.

"Suomen kaltaisten EU-maiden, joille nämä kysymykset eivät ole yhtä tärkeitä, pitäisi nyt uskaltaa hajottaa EU:n teennäinen yksimielisyys. Tällä hetkellä Portugalin ja Ranskan kansallinen etu estää neuvottelujen edistymistä Dohassa", sanoi Virkkunen.

Puheenjohtajaa avustavat ministerit raportoivat maanantaiaamuna neuvottelujen edistymisestä. He jatkavat työtä pienryhmissä iltapäivän aikana ja raportoivat ministerikokoukselle seuraavan kerran tänään kello kuudelta. Kokouksen puheenjohtaja Qatarin kauppaministeri Joussef Hussein Kamal nimitti lauantaina kuusi ministeriä selvittämään erimielisyyksiä keskeisimmissä kysymyksissä.

"Seuraavat tunnit ovat ratkaisevia Dohan kokouksen onnistumisen kannalta. Jos EU pitää härkäpäisesti kiinni omista neuvotteluasemistaan, se varantaa sopimuksen syntymisen", sanoi Virkkunen.

Lisätietoja Dohasta:


Suvi Virkkunen, kehityspoliittinen sihteeri, Kepa +358.50.323 4600
Mika Railo, tiedottaja, Kepa, +358 40.590 3446