Tiedote

Järjestöt vaativat hallitusta pitämään lupauksensa

114 suomalaista kansalaisjärjestöä vetosi torstaina 23.2. valtiovarainministeri Eero Heinäluomaan, jotta tämä pitäisi kiinni kehitysyhteistyötavoitteesta, joka on kirjattu hallitusohjelmaan.
Kepan tiedote
24.2.2006

Vetoomus pahvi-Eerolle (Kuva: Janne Sivonen)

Vetoomuksen pahvi-Eerolle luovuttivat Kepan Mika Railo (vas.), HYY:n Maija Jäppinen ja World Visionin Aki Temisevä.

Järjestöt luovuttivat vetoomuksensa luonnollista kokoa olevalle pahvi-Eerolle, koska ministeri Heinäluoma on kieltäytynyt ottamasta vastaan etujärjestöjä ennen maaliskuussa pidettäviä kehysneuvotteluja. Neuvotteluissa asetetaan Suomen valtiontalouden kehykset seuraavalle viidelle vuodelle.

"Suomen tulisi pitää kiinni hallitusohjelmaan kirjatusta tavoitteesta saavuttaa 0,7 prosentin bruttokansantulotaso vuonna 2010. Voiko maa, joka romuttaa EU:n yhteisesti sovittuja tavoitteita, toimia uskottavasti unionin puheenjohtajana?" kysyi tiedottaja Mika Railo Kepasta.

EU on asettanut omaksi tavoitteekseen, että jäsenmaiden kehitysyhteistyön keskiarvo vuonna 2010 on 0,56 prosenttia. Tavoite pohjaa muun muassa siihen, että Suomi pysyy hallitusohjelman tavoitteessa. YK:n jäsenmaista suosituksen ovat saavuttaneet Ruotsi, Norja, Tanska, Alankomaat ja Luxemburg. Sen saavuttamiseen ovat sitoutuneet lisäksi myös Belgia, Ranska, Britannia, Espanja ja Irlanti.

"Vuosittain pari tuhatta Helsingin yliopiston opiskelijaa maksaa vapaaehtoisen 5,60 euron kehy-maksun ja osallistuu tällä tavalla kehitysyhteistyöhön. Suurin osa opiskelijoista on pienituloisia, mutta loppujen lopuksi kehy-maksussa on kyse vain parin opiskelijalounaan tai oluttuopin hinnasta. Mielestämme myös virallisella Suomella pitäisi olla varaa suhteessa saman suuruiseen uhraukseen", sanoi HYYn hallituksen puheenjohtaja Maija Jäppinen.

"Jos haluamme elää oikeudenmukaisessa maailmassa, ei kehitysyhteistyölle ole vaihtoehtoja. Pysyvän kehityksen avain on köyhien ihmisten sitoutuminen oman tulevaisuutensa rakentamiseen ja rikkaiden maiden halu auttaa ja innostaa heitä tässä työssä. Tätä ajatusta toteuttavat päivittäin kymmenettuhannet suomalaiset, jotka toimivat kehitysmaiden lasten kummeina eri järjestöjen kautta", sanoi toiminnanjohtaja Aki Temisevä Suomen World Visionista, joka on osa yli sadassa maassa toimivaa kummilapsijärjestöä.

Järjestövetoomuksen allekirjoittajien joukossa on järjestöjä Marttaliitosta Metalliliittoon, Maan ystävistä partiolaisiin. "Arvoisa ministeri, optimistisesti arvioiden Suomi tavoittaa tällä vauhdilla 0,7 prosentin tason vuoden 2018 paikkeilla. Tuleeko se olemaan ministeri Heinäluoman eläkkeellelähtölahja etelän äärimmäisessä köyhyydessä eläville ihmiselle?" kysyi Railo.

Lisätietoja:
Aki Temisevä, toiminnanjohtaja, Suomen World Vision, 041-465 9593
Maija Jäppinen, hallituksen puheenjohtaja, HYY, 050-414 7986
Mika Railo, tiedottaja, Kepa, 09-584 23 247, 040-590 3446

Lisää tietoa aiheesta