Tiedote

Ilmasto- ja talouskriisejä ratkotaan Maailma kylässä -festivaalilla

Pääministeri Matti Vanhanen, koti- ja ulkomaiset asiantuntijat, kirjailijat ja kansanedustat puivat ilmasto- ja talouskriisien ratkaisuja Maailma kylässä -festivaaleilla. Myös EU-vaalit ovat vahvasti esillä 23.-24. toukokuuta Helsingissä järjestettävän suurtapahtuman asiaohjelmassa.
Kepan tiedote
18.5.2009

Kaisaniemen puistoon ja Rautatientorille levittäytyvä Maailma kylässä -festivaali tarjoaa tänä vuonna ennätysmäärän korkeatasoisia keskusteluita ja seminaareja. Esimerkiksi pääministeri Matti Vanhanen kertoo sunnuntaina 24.5. kello 12 paneelikeskustelussa näkemyksensä ilmastopolitiikasta, erityisesti ilmastolaista. Britanniassa on säädetty maailman ensimmäinen ilmastolaki, joka velvoittaa vähentämään päästöjä vuosittain niin, että vuonna 2050 päästövähennys on 80 prosenttia. Onko Britannian tie myös Suomen tie?

Ruoka tuottaa enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin asuminen tai liikenne. Syömistä ei kuitenkaan voi lopettaa edes ilmastomuutoksen aikakaudella. Tätä problematiikkaa pohditaan eurovaaliehdokkaiden väittelyissä sunnuntaina 24.5 Taiga-lavalla kello 13.45 ja 15.45. Keskustelut tuottaa Euroopan parlamentti ja komissio.

Talouskriisi ja veroparatiisit tapetilla

Maailman suurimman talouden eli Euroopan unionin globaalista roolista ja vastuusta keskustellaan eurovaalipaneelissa Rautatientorin Mekong-lavalla lauantaina 23. kello 13. EU esiintyy mielellään ilmastonmuutoksen vastaisen toiminnan esitaistelijana ja ylpeilee maailman suurimman kehitysavunantajan tittelillään. Paneeliin osallistuvat Sirpa Pietikäinen (kok.), Anna Ranki (kesk.), Liisa Jaakonsaari (sd.), Minna Sirnö (vas.), Satu Hassi (vihr.), Sari Essayah (kd.), Charly Salonius-Pasternak (r.) ja Sampo Terho (ps.).

Kepan talouskriisipaneelissa sunnuntaina 24.5. Taiga-lavalla kello 15 mietitään, tarvitseeko globaali rahoitusjärjestelmä pikkuviilausta vai täysremonttia. Kehitysmaista virtaa laittomasti ulos kymmenen kertaa kehitysapua suurempi määrä pääomia vuosittain. Pitäisikö paratiisit panna verolle pääomapaon tukkimiseksi? Olisiko valuutanvaihtoverosta maailmantalouden vakauttajaksi ja kehitysmaiden pelastajaksi? Aiheista ottavat yhteen kansanedustajat Eero Heinäluoma (sd.), Kimmo Sasi (kok.) ja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr).

Maailma kylässä -festivaaleilla kuullaan yhteensä 60 keskustelua, seminaaria tai haastattelua. Puheenvuoroja käyttävät muun muassa Novaja Gazetan toimittaja Nikolai Donskov, kauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Raimo Väyrynen, kirjailijat Sofi Oksanen ja Imbi Paju, kenialaissyntyinen runoilija Shailja Patel, toimittajat Katja Boxberg ja Taneli Heikka, tutkija Anna Kontula sekä Idols-voittaja Anna Puu.

Vuonna 2009 vietetään tapahtuman juhlavuotta, sillä Maailma kylässä -festivaali järjestetään kymmenettä kertaa. Festivaali tuo Kaisaniemen puistoon ja Rautatientorille 23.-24.5. laajan asiaohjelmakattauksen ohella musiikkia, tanssia, teatteria, taidetta ja toimintaa. Tapahtumaan odotetaan kahden päivän aikana yli 50 000 kävijää.

Lisätiedot:

  • Tiedottaja Pasi Nokelainen (asiaohjelma), puh. 050 339 5860
  • Promoottori Johanna Eurakoski (muu ohjelma, festivaalin yleistiedotus), puh. 0400 879 333

Lisää tietoa aiheesta