Korona murjoo kansalaisyhteiskuntaa
Kuva:
Kimmo Lehtonen / Vikes
Tiedote

Ihmisoikeudet maailmalla vuonna 2021 – näin korona murjoo kansalaisyhteiskuntaa. Kutsu virtuaaliseen mediatilaisuuteen

Keskiviikkona 17.3. klo 9:00 etäyhteyksin järjestettävässä mediatilaisuudessa Fingo, KIOS, Vikes, Siemenpuu sekä Diakonissalaitos tarjoavat ajantasaista tietoa kansalaisyhteiskunnan tilasta eri puolilla maailmaa.
Fingo.fi toimitus
11.3.2021

Uutiset Myanmarin vallankaappauksesta järkyttävät ympäri maailmaa. Vallankaappauksen ohessa aktivisteja pidätetään, rauhanomaisia prosesseja tukahdutetaan väkivallalla, mielenosoittajia ammutaan, toimittajia uhkaillaan ja internet suljetaan aika ajoin. 
 
Samankaltaista kehitystä tapahtuu hiljaa myös muualla. Freedom House -järjestön mukaan ihmisoikeuksien ja demokratian tila on heikentynyt jo 14 vuotta ja koronapandemia on vain kiihdyttänyt tätä muutosta. Viime vuoden aikana demokratian ja ihmisoikeuksien tila on huonontunut 80 maassa ympäri maailmaa, esimerkiksi Sri Lankassa, Nicaraguassa, Etiopiassa ja Myanmarissa.  

Sri Lankassa on ollut vuosia käynnissä hitaasti samankaltainen muutos, joka Myanmarissa tapahtui nopeasti: siviilihallinnon tehtäviä on hivutettu osaksi puolustusvoimia ja armeijaa, hallinnon kriitikoita pidätetään.

Nicaraguassa otettiin hiljattain käyttöön laki, jonka myötä kansainvälistä rahoitusta saavat järjestöt joutuvat rekisteröitymään ulkomaisiksi agenteiksi eivätkä voi enää toimia vapaasti.

Etiopiassa nähtiin aiemmin positiivista kehitystä, mutta viime vuonna kymmeniä kuoli mielenosoituksissa, internet-yhteyksiä on rajoitettu eri puolilla maata ja suuri osa Tigrayn alueesta on kansalais- ja avustusjärjestöjen tavoittamattomissa.  

SUOMALAISET kehitysjärjestöt Fingo, Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS, Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes, Siemenpuu-säätiö sekä Diakonissalaitos järjestävät virtuaalisen mediatilaisuuden, jossa asiantuntijat tarjoavat ajantasaista tietoa kansalaisyhteiskunnan tilasta maailmalla. Tilaisuudessa saat katsauksen teemaan yleisesti sekä ruohonjuuritason esimerkkejä Nicaraguasta, Sri Lankasta, Myanmarista ja Etiopiasta. 

Ilmoittaudu tilaisuuteen viimeistään 17.3 klo 08:30. Lähetämme paluupostina kutsun Zoom-tapahtumatilaan sekä osallistumisohjeet. 

Asiantuntijoiden alustusten jälkeen tilaisuudessa on mahdollista esittää kysymyksiä. Ilmoittautumislinkin kautta voi myös varata pidemmän haastatteluajan yhden tai useamman asiantuntijan kanssa.  

  • Mitä: Virtuaalinen mediatilaisuus kansalaisyhteiskunnan tilasta maailmalla 
  • Missä: Zoom-alustalla, ilmoittaudu tilaisuuteen tästä linkistä
  • Milloin: keskiviikkona 17.3. kello 9-10:30. 
  • Puhujat:Sonja Hyötylä, Fingo; Auli Starck, Vikes; Timo Kuronen, Siemenpuu; Sara Tabrizizadeh-Haavisto, Diakonissalaitos; Katja Ilppola, Kios. 

  

Lisätietoja tapahtumasta: 

Karoliina Knuuti, Fingo 
karoliina.knuuti(a)fingo.fi 
+358 50 317 6706 

Sonja Hyötylä, Fingo 
sonja.hyotyla(a)fingo.fi 
+358 46 851 5975