Tiedote

Hongkongissa köyhille maille luvassa vain särkylääkettä

Väkivallattomat mielenosoituskarnevaalit Hongkongin kaduilla ovat tiistaina alkaneen Maailman kauppajärjestö WTO:n kuudennen ministerikokouksen toistaiseksi ainoa valopilkku. Kepan mielestä viime hetken yritys nostaa kehitys ja köyhyyden poistaminen näkyvämmin kauppaneuvottelujen agendalle ei tule pelastamaan Dohan "kehityskierrosta".
Kepan tiedote
13.12.2005

"On surkeaa, että kehityskysymyksiä ollaan ottamassa vähääkään vakavammin vasta viime metreillä. WTO-maat ovat haaskanneet neljä vuotta, eikä nyt haipattu kehityspaketti tule pelastamaan näitä neuvotteluja. Tilanne voisi olla myös rikkaille maille parempi, jos kehitys olisi otettu vakavasti jo Dohasta lähtien", sanoi Matti Hautsalo Kepasta.

EU tarjoaa Hongkongissa vähiten kehittyneille maille niin sanottua kehityspakettia kaupan vapauttamisen luomien ongelmien lieventämiseksi. Se sisältää aloitteita, kuten EU:n tullivapaan tuonnin sallivan Everything but Arms -ohjelman laajentamisen muihin teollisuusmaihin, Yhdysvaltain puuvillatukiaisten karsimisen sekä suosituimmuusaseman heikkenemisestä johtuvien menetysten korvaamisen köyhille maille.

Suomelle erityisen tärkeä osa pakettia on kehitysmaiden kauppakapasiteetin kasvattamiseksi annettava apu, eli "Aid for trade". Tämä apu on tarkoitus suunnata kehitysmaiden infrastruktuurin kehittämiseen, jotta ne voisivat hyötyä paremmin kaupasta. Kepan mielestä ehdotus ei tuo mitään oleellista uutta, elleivät kehitysyhteistyön määrärahat kasva.

"Ilman uutta rahoitusta Aid for Trade –aloite siirtää vain rahaa taskusta toiseen. Ihmisoikeuksien toteuttamiseen tähtäävää perinteistä kehitysapua ei saa heikentää kaupan vuoksi", sanoi Hautsalo.

WTO:n jäsenmaat sopivat neljännessä ministerikokouksessa Qatarin pääkaupungissa Dohassa 2001 kehityskierroksesta, jonka piti nostaa köyhyyden vähentäminen kauppaneuvottelujen keskeisimmäksi kysymykseksi. Tässä on kuitenkin epäonnistuttu.

Suomesta Hongkongin ministerikokoukseen osallistuvat maatalousministeri Juha Korkeaoja (kesk) ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Mari Kiviniemi (kesk).

Lisätietoja Hongkongista:
Matti Hautsalo, kehityspoliittinen sihteeri, Kepa, 040 828 8373
Mika Railo, tiedottaja, Kepa, 040 590 3446

Helsingistä:
Sanna Jäppinen, verkkojulkaisujen toimitussihteeri, Kepa, 09-584 23 235

Lisää tietoa aiheesta