Tiedote

Halonen: Monterrey kantaa viestikapulaa

Kepan tiedote
22.3.2002

YK:n kehitysrahoituskokouksen tärkein saavutus on, että se jatkaa YK:n vuosituhatkokouksesta alkanutta työtä köyhyyden poistamiseksi ja oikeudenmukaisemman globalisaation saavuttamiseksi. Presidentti Tarja Halonen puhui torstaina suomalaisille toimittajille Montereyssa, Meksikossa.

"On tärkeätä olla pudottamatta viestikapulaa. Toivon, että kokouksessa jatkuu me-henki, eli ettei ole jakoa kehitysmaihin ja teollistuneisiin maihin. Globalisaatio osoittaa, että maailman pitää olla yhteinen, jotta siitä olisi maailmaa kenellekään", sanoi presidentti Halonen.

Halosen mielestä EU on onnistunut hyvin muodostaessaan yhteisen tavoitteen kehitysyhteistyölleen, vaikka Barcelonan huippukokouksessa sovittu 0,39 prosentin tavoite ei ollutkaan "niin loistelias" kuin eräät jäsenmaat olisivat toivoneet. "Olen koettanut keskusteluissa tukea sitä, ettei kenenkään kannata vetää välistä vähättelemällä tulosta liikaa. Päätöksellä EU osoittaa olevansa halukas viemään tätä asiaa eteenpäin maaryhmänä ja saamaan näin myös Yhdysvallat mukaan."

Kommentoidessaan valuutanvaihtoverosta ja muista niin sanotuista innovatiivisista rahoituslähteistä tehtyjä esityksiä presidentti Halonen kaipasi uusia ideoita myös suomalaiselta keskustelulta. "Toivon, että koska suomalaiset ovat hyviä globaalitalouden pohtijoita, niin keksittäisiin uusia ideoita, jotka olisivat, jos voisi sanoa hieman pilke silmäkulmassa: uuden Nobelin arvoisia."

Presidentti Halonen puhui torstaina iltapäivällä Ylen radiouutisten, STT:n ja Kepan yhteisessä haastattelussa vain hetkeä ennen kuin hän piti Suomen virallisen puheen kokouksen yleisistunnossa. Haastattelusta toimitettu raportti on kuultavissa Kepan Monterrey-sivulla.

Lisätietoja Monterreysta: Mika Railo, tiedottaja, Kepa, + 52 81 809 822 60

Helsingissä: Janne Sivonen, tiedottaja, Kepa, 09 584 23 217