Tiedote

Dohan sopimus merkittävä kehitysmaiden tulevaisuudelle

Kepan mukaan Maailman kauppajärjestön uusi työohjelma saattaa parantaa kehitysmaiden asemaa maailmantaloudessa.
Kepan tiedote
15.11.2001

WTO:n ministerikokouksen keskiviikkona hyväksymä työohjelma voi merkittävästi parantaa kehitysmaiden asemaa kansainvälisessä kauppajärjestelmässä. Teollisuusmaiden on kuitenkin pidettävä huoli, että Dohassa annetut lupaukset muuttuvat konkreettisiksi teoiksi, kommentoi Kehitysyhteistyön Palvelukeskus (Kepa) päätöslauselmaa.

"Päätöslauselma on selkeä tunnustus sille, että kauppapolitiikalla on suora vaikutus inhimilliseen kehitykseen. Lauselma on WTO-tekstiksi aivan uudenlainen, sillä se mainitsee kehitysnäkökulman lukuisissa oleellisissa kohdissa", sanoi Kepan kehityspoliittinen sihteeri Suvi Virkkunen.

WTO:n neljäs ministerikokous päättyi keskiviikkoiltana lähes vuorokauden alkuperäisestä aikataulusta myöhästyneenä.

"Päätöslauselman muotoilut useista kehitysmaiden keskeisistä ongelmista ovat kuitenkin toivottoman ympäripyöreitä. Pahimmassa tapauksessa asiakirja ei ratkaise riitoja, vaan lykkää ne tulevaisuuteen. Aikanaan nähdään, muuttiko Dohan kokous todella WTO:n suuntaa parempaan", kommentoi Virkkunen.

Päätöslauselman rinnalla kokouksessa hyväksyttiin päätös aikaisempien sopimusten täytäntöönpanosta sekä erillinen julistus patenteista ja kansanterveydestä. Niin sanotut implementaatio-ongelmat kuten tekstiiliteollisuuden tullien alentamisen hitaus ja dumppaussäännösten väljyys ovat haitanneet köyhien maiden talouden kehitystä.

"Yhteisymmärrys aikaisempien sopimusten täytäntöönpanosta on kauan odotettu askel kauppajärjestelmän korjaamiseksi. Julistus kansanterveydestä on erittäin tervetullut, koska se nostaa ihmisten hengen yritysten patenttioikeuksien yläpuolelle ja antaa kehitysmaille mahdollisuuden taistella aidsin kaltaisia epidemioita vastaan", sanoi Virkkunen.

Lisätietoja:
Suvi Virkkunen, kehityspoliittinen sihteeri, Kepa: 050-323 4600
Mika Railo, tiedottaja, Kepa: 040-590 3446