Yhteinen kattojärjestö syntyy pala palalta

Uusi kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo ottaa ensimmäisiä askeleitaan, ja työ vahvemman ja vaikuttavamman yhteisen järjestöjen rakentamiseksi on vauhdissa. Fingon tavoitteena on kuunnella entistä tarkemmalla korvalla jäseniään ja vastata muuttuvan toimintaympäristön haasteisiin.

Teksti: Juha-Erkki Mäntyniemi

Hyvät jäsenemme, uusi kehitysjärjestöjen kattojärjestö on ottanut ensimmäisiä askeleitaan, ja työ vahvemman ja vaikuttavamman yhteisen järjestön rakentamiseksi on vauhdissa. Yhteisen järjestön tavoitteena on kuunnella entistä tarkemmalla korvalla jäseniään ja vastata muuttuvan toimintaympäristön haasteisiin.  

Kestävän kehityksen tavoitteet, Agenda 2030 sekä Suomen, EU:n ja globaalipolitiikan entistä tiiviimpi kietoutuminen yhteen ovat suuria muutoksia, joihin uusi kehitysalan kattojärjestö vastaa aikaisempaa paremmin.

Uuden järjestön strategia on laadittu jäsenvetoisemmin kuin aikaisemmin ja haluamme jatkaa samalla tiellä. Emme halua olettaa liikaa tai tehdä kaikkea kuten aina ennenkin on tehty, vaan rohkeasti kokeilla uutta ja kirkastaa tekemisen painopisteitä.

Tätä meidän pitää tehdä yhdessä. Tulemme vaivaamaan teitä jäsenkyselyillä ja tapaamispyynnöillä, jotta voimme jatkuvasti päivittää käsitystämme tarpeista ja toiveista. Rakennamme näin vahvaa, kuuntelevaa ja ketterää järjestöä, joka vie jäsenistömme viestejä tehokkaasti eteenpäin ja pystyy toimimaan vaikuttavana kumppanina!  

Kertaan tässä lyhyesti kesänjälkeisiä toimiamme. Elokuussa saimme Patentti- ja rekisterihallitukselta hyväksynnän uudelle viralliselle nimellemme: Suomalaiset kehitysjärjestöt – Finnish Development NGOs Fingo. Elokuun lopussa kehysläiset muuttivat Kepan tiloihin Vallilaan – ja nyt vihdoin olemme saman katon alla.

Syyskuussa valmistui yhteiseen strategiaan perustuva uusi yhteinen ohjelma ja sille luotiin mittarit, viestintäsuunnitelma ja riskianalyysit. Uusi ohjelma sisältää käytännössä kaiken Kepan ja Kehyksen vanhan tekemisen, mutta toisiinsa integroituna niin, että voimme toimia tehokkaammin ja vaikuttavammin – ilman päällekkäisyyksiä.

On kuitenkin syytä muistaa, että toteutamme vielä tämän vuoden loppuun saakka omia ulkoministeriön hyväksymiä toimintasuunnitelmiamme ja ohjelmiamme, joten muutos uudeksi järjestöksi ei ehkä käytännössä näyttäydy niin nopeana kuin joku saattaisi odottaa.

Sisäinen järjestäytyminen uudeksi organisaatioksi on menossa eteenpäin ja uutta rakennetta on haettu yhdessä pohtien. Etenemme kohti entistä tavoiteohjatumpaa organisaatiota, jossa kulloinenkin rakenne ja toiminta tukevat sovittujen tavoitteiden saavuttamista.

Hyödynnämme olemassaolevat vahvuudet ja kehitämme samalla uusia tulevaisuuteen katsovia käytäntöjä tavoitteena joustava työote, nopea reagointi ja tuloksekas toiminta.  Panostamme toimintakulttuuriin, joka nojaa vahvasti keskinäiseen kunnioitukseen ja luottamukseen.

Päätöksiä tekemisen mallista syntyy marraskuun alkupuolella ja otetaan käyttöön asteittain kohti vuoden 2019 alkua. Vuosikokoukseen saakka 26. marraskuuta, toimimme edelleen ulospäin Kehyksenä ja Kepana. Fingon uusi visuaalinen ilme, uudet verkkosivut, viestintämateriaalit ja sosiaalisen median kanavat ovat valmiina vuosikokoukseen mennessä. Monta asiaa pitää muuttaa, kun kaksi organisaatiota luo yhteisen rakenteen ja ottaa käyttöön uuden nimen.  

Lopuksi muistutan vielä yhdessä tekemisen tärkeydestä, kun haemme vaikuttavinta sisältöä työllemme Fingona. Toivon vilkasta jäsenten osallistumista tähän yhteiseen tekemiseen monien työryhmien, kannanmuodostusten, vaikuttamiskampanjoiden kautta sekä myös suoraa palautetta esimerkiksi minulle –  arvostan avointa ja suoraa kommunikointia kovasti, missä puhelin on monta kertaa se paras väline.

Toivotan teidät lämpimästi tervetuloa syyskokoukseen 26.11.! Samassa yhteydessä meillä on myös mielenkiintoinen paneelikeskustelu sekä brändin lanseeraus.

Oikein hyvää syksyn jatkoa!