Myös Euroopan mailla oli ongelmia padota korruptiota lainsäädännön keinoin. Kuva: Myös Euroopan mailla oli ongelmia padota korruptiota lainsäädännön keinoin.

Viisi tuoretta tutkimusta

Sarjassa esitellään globaaleja kehitysteemoja käsitteleviä ajankohtaisia tutkimuksia ja raportteja. Tällä kertaa vuorossa korruptionvastaiset toimet, sukupuolikuilu, globaali kehitysrahoitus, hivin alkuperä ja luonnon monimuotoisuus.

Teksti: Jukka Aronen

1. Vaalikampanjoiden rahavirtoja ei valvota
”Global Integrity Report 2011” tutki 31:n valtion kykyä torjua korruptiota. Tulokset viittaavat siihen, että etenkin politiikkaan virtaavaa rahaa ei valvota riittävästi tai ei ollenkaan. Korruptionvastainen lainsäädäntö eteni parhaiten Liberiassa ja Armeniassa ja heikkeni eniten Sierra Leonessa ja Meksikossa.

www.globalintegrity.org/report

2. Tasa-arvo heikointa politiikassa
”Gender Equity Index 2012” mittaa miesten ja naisten välistä eroa koulutuksessa, taloudessa ja politiikassa. Tutkimus painottaa, että köyhimmissäkin maissa olisi mahdollista pienentää sukupuolikuilua, jos poliittista tahtoa riittää. Indeksissä heikoimmin pärjäsivät Kongo-Brazzaville, Niger, Tshad, Jemen ja Afganistan.

www.socialwatch.org/node/14372

3. Globaalia kehitysrahoitusta on vaikea arvioida
AidData-sivusto pyörittelee kiinnostavalla tavalla ”2011 Index of Global Philanthropy and Remittances” -tutkimuksen lukuja ja arvioi, että virallisen kehitysyhteistyön hieman päälle sadan miljardin dollarin vuositaso kalpenee, kun mukaan otetaan yksityiset rahavirrat. Vuotuinen globaali kehitysrahoitus kasvaa silloin yli 700 miljardiin, eikä luvussa ole vielä mukana DACin ulkopuolisten maiden – Kiinan, Venezuelan, Venäjän, Iranin ja Saudi-Arabian – panoksia.

blog.aiddata.org/2012/03/how-important-are-private-and-non-dac.html

4. Hivin alkuperä siirtomaa-ajassa
Craig Timbergin ja Daniel Halperinin tietokirja kuvaa hivin historiaa ja leviämistä Keski-Afrikasta maailmalle. Geneettisten tutkimusten mukaan virus siirtyi simpanssista ihmiseen jo 1900-luvun taitteen tienoilla Kamerunissa. Se pääsi jokia pitkin Kinshashaan ja sieltä hiljalleen ympäri Afrikkaa ja lopulta Haitin kautta maailmalle, kun norsunluu- ja kumikauppa vaati yhä suurempia ihmiskeskittymiä.

www.washingtonpost.com/national/health-science/colonialism-in-africa-helped-launch-the-hiv-epidemic-a-century-ago/2012/02/21/gIQAyJ9aeR_story.html

5. Luonnon monimuotoisuuden säilyttämisestä korvausta
”Global Biodiversity Conservation and the Alleviation of Poverty” -tutkimuksessa annetaan hintalappu maailman biodiversiteetille ja sen säilyttämiselle. Tutkijat arvioivat, että jos köyhille maille maksettaisiin ”ekosysteemipalveluista”, korvaukset voisivat olla vuositasolla jopa 500 miljardin dollarin luokkaa.

www.guardian.co.uk/environment/2012/jan/20/conserving-biodiversity-poor-economic-value