20 000 watin joulu New Jerseyssä.
Kuva:
Duane Romanell
Flickr
Blogi

Viisi hyvää linkkiä

Sarjassa esitellään viisi kiinnostavaa ja ajankohtaista uutista, blogitekstiä tai nettisivustoa. Vuorossa Yhdysvaltain jouluvalot, veronkiertovakoilija, parempi maailmanparannus, videopalkinnot ja Bhutan-blogi.
Jukka Aronen
23.12.2015

1. Yhdysvaltain jouluvalot

Vanhassa jenkkikomediassa esiintyy pari pölhöä naapurusta, jotka  kilpailevat siitä, kumman pihalla on komeammat jouluvalot. Tuoreen tutkimuksen mukaan tähän kilvoitteluun ja ylipäänsä juhla-aikojen valaistukseen kuluu enemmän energiaa kuin esimerkiksi El Salvador, Etiopia tai Tansania käyttävät koko vuoden aikana.

2. Veronkiertovakoilija

The Atlantic -lehden huikea stoori globaaliin veronkiertoon perehtyvästä sosiologista, joka ryhtyy ultrarikkaiden asianhoitajaksi - ihan vain saadakseen selville salaisuuksia.

3. Parempaa maailmanparannusta

Mitä ihmettä alle 30-vuotias Oxfordin professori voi opettaa maailmanparannuksesta? Ja vielä filosofi? Ilmeisesti William MacAskill osaa kuitenkin esittää perhanan hyviä kysymyksiä, sillä hänen "Doing Good Better" -kirjaansa ylistetään kaikkialla. Opus on ennen kaikkea manuaali maailmanparannuksen tehostamiseksi.

4. Radiator Awards

Taas on se aika vuodesta kun norjalaiset nimeävät vuoden parhaat ja surkeimmat varainkeruuvideot. Tulos kuulostaa tutulta: huonoin video menee jälleen kerran "tärkeintä on saada lompakot auki" -periaatteestaan kiinni pitävälle Bob Geldofille ja Band Aidin Ebola-biisille. Tuomio: Julkkikset eivät voi pysäyttää Ebolaa.

5. Matkalla Bhutaniin

Bruttokansanonnellisuudesta väikkäriä tekevä Päivi Ahonen tarinoi blogissaan Intiasta  - ja Bhutanista, jossa pitää ostaa lentokentältä tupakanpolttolupa ja matkalla voi ihastella vaikkapa koululuokkien adoptoimia vuoria. Intia-osuudessa kerrotaan terveisiä old-school-väelle Kepan kanssa 15 vuotta sitten yhteistyössä olleilta Lokayanin aktiiveilta.