Tsetse-kärpänen.
Kuva:
Alan R. Walker
Wikimedia Commons
Blogi

Viisi hyvää linkkiä

Sarjassa esitellään viisi kiinnostavaa ja ajankohtaista uutista, blogitekstiä tai nettisivustoa. Vuorossa kärpäsen kastraatio, julkkiskampanjoiden hyöty, köyhyysvisailu, GMO Afrikassa ja suuri energiakato.
Jukka Aronen
20.2.2015

1. Kärpäsen kastraatio

Monissa paikoin Afrikkaa pienviljelijät eivät voi käyttää lainkaan eläimiä apunaan esimerkiksi pellon kyntämiseen. Syynä on unitautia aiheuttava tsetse-kärpänen. Kärpäsen steriloiminen on kuitenkin ehkä muuttamassa tilanteen.

2. Julkkiskampanjoiden hyöty

Angelina Jolie, David Beckham, Leonardo di Caprio, George Clooney. Onko superjulkkisten käyttäminen kampanjoissa järkevää? Ei yleensä, mutta se saattaa helpottaa poliitikkoihin kohdistuvaa lobbaustyötä, sanoo Heba Aly.

3. Köyhyysvisailu

Nyt on jälleen visailun aika. Mikä Afrikan maa puolitti ensimmäisenä vuoden 1990 äärimmäisen köyhyyden? Ja missä maassa on toiseksi eniten köyhyydessä asuvia? Kepan toimitus sai 7-9 oikein kymmenestä.

4. GMO Afrikassa

The Verge -lehti lähti tutkimaan geneettisesti muunneltujen ruokakasvien mahdollisuuksia parantaa afrikkalaista tuotantoa. Kannattaisiko esimerkiksi Ugandan ottaa käyttöön (Gatesin säätiön avulla kehitetty) banaani, jossa on viherpaprikan geeni suojaamassa sitä viheliäiseltä taudilta?

5. Suuri energiakato

Kananmunan keittämisessä kuluu 98 prosenttia energiasta hukkaan. Sama pätee koko maailmantalouteen: haaskaamme suurimman osan energiasta, sanotaan uudessa tutkimuksessa. Energiansäästö olisi monessa kohtaa helppoa, kuten LED-lamppujen käyttäminen.