Kuva:
emmiitaranta.com
Blogi

Viisi hyvää linkkiä

Sarjassa esitellään viisi kiinnostavaa ja ajankohtaista uutista, blogitekstiä tai nettisivustoa. Vuorossa kesälukemiset, kirjailijan takinkäännös, infografiikan helmet, reilun kaupan palkat ja nepalilaiset orpokodit.
Jukka Aronen
28.5.2014

1. Parhaat kesälukemiset

Unohda Piketty. Ensi kesänä luetaan ilmastonmuutosromaaneja, sanoo Scientific American. Suuri suosikki on suomalaisen Emmi Itärannan "Teemestarin kirja".

2. Kirjailijan takinkäännös

Monet old-school-aktivistit muistavat Eduardo Galeanon vuonna 1971 ilmestyneen "Open Veins of Latin America" -kirjan. Siksi useampikin kulmakarva kohosi, kun muutama päivä sitten Galeano haukkui klassikkoteoksensa. New York Timesissa pohditaan, kumpi on tullut vanhaksi: kirjoittaja vai kirjan sisältö?

3. Infografiikan helmet

One.org on koonnut tusinan verran hienoja graafisia maailmanselityksiä. Ne auttavat näkemään yhdellä silmäyksellä, mitä kuuluu muun muassa köyhyydelle, lukutaidottomuudelle ja väestönkasvulle.

4. Reilun kaupan palkat

Maailma.net uutisoi brittiläisestä tutkimuksesta, jonka mukaan joillain reilun kaupan tiloilla maksetaan alhaisempaa palkkaa kuin tavallisilla plantaaseilla. Suomen Reilu kauppa ry ottaa kantaa tutkimukseen pätevästi.

5. Ikävä orpokotihuijaus

Aiotko Nepaliin? Ja matkailun ohella töihin orpokotiin? The Guardian -lehti varoittaa, että maassa on useita "feikkejä" orpokoteja, joiden yhtenä tehtävänä on tyhjentää travellereiden taskut.