Kuva:
Shutterstock
Blogi

Statoil näyttää mallia veronmaksun avoimuudessa – julkaisi maakohtaiset maksut

Norjalainen öljy-yhtiö Statoil on ensimmäinen alallaan maailmassa. Se julkisti nimittäin äskettäin maa- ja hankekohtaisesti kaikki maksunsa veroista rojalteihin eri toimintamaissaan. Kehitysjärjestöt ovat toivoneet tällaista avoimuutta kauan, sillä avoin tieto helpottaa veronkierron tutkimista ja kitkemistä.
Esa Salminen
20.3.2015

Kehitysjärjestö One riemuitseekin, että Statoilin raportti on iso voitto kaikille kaivannaisalan avoimuuden puolesta kampanjoineille tahoille. One on myös julkaissut Statoilin raportin tiedoista helposti selattavan Google docs -taulukon.

Statoilin mukaan raportti pohjaa Norjan lakiin, ja yhtiö on halunnut olla ensimmäisten joukossa avaamassa tietojaan. Statoil kiittelee Euroopan unionin avoimuusdirektiiviä, mutta toivoo myös globaalia standardia, jotta koko öljy-, kaivannais- ja metsäsektori toimisi yhtä avoimesti.

Euroopan parlamentti sääti avoimuusdirektiivin vuonna 2013, jonka jälkeen jäsenmailla on kaksi vuotta aikaa säätää siitä kansallinen laki. Avoimuusvaatimus tulee siis koskemaan myös suomalaisyrityksiä piakkoin: lakitekstiä valmistellaan paraikaa, ja laki on tulossa voimaan vuoden 2016 alusta.