Kuva:
Cmdr. Michael Junge
U.S. Navy photo
Blogi

Somaliassa ei ole kaapattu yhtään laivaa puoleen vuoteen

Naton mukaan merirosvot eivät ole kaapanneet yhtään laivaa Somalian rannikolla tämän vuoden loppupuoliskolla.
Esa Salminen
20.12.2012

Washington Postin haastatteleman entisen Nato-komentajan mukaan piraateilla on tosin edelleen hallussaan viisi laivaa ja 136 panttivankia aiemmilta ajoilta.

Washington Post antaa ansaittua kunniaa niille parillekymmenelle sotalaivalle, jotka partioivat Somalian rannikkoa. Syvempää analyysiä tarjoaa Think Africa Press, jossa tutkija Awet Weldemichael ja diplomaatti Abdisalam Hassan valottavat merirosvouksen ryöstökalastukseen liittyviä taustoja ja monitahoista nykytilaa.

Weldemichaelin ja Hassanin mukaan merirosvouksen hiipumisen takana on toki kasvava valvonta (vain harvoilla enää on varaa sellaisiin varusteluihin, että kaappaukset onnistuvat), mutta myös muun muassa pitkittyvät neuvottelut sekä yhteisön paine. Merirosvous ei enää ole arvossaan.

Kaupungeissa ei ole pidetty merirosvouksen lieveilmiönä tulevasta moraalin rappiosta: viinaa juodaan, khattia pureskellaan, huorissa käydään ja luksusautoilla hurjastellaan miten sattuu. Monet ovat häätäneet piraatteja kaupungeistaan, ja uskonnolliset johtajat ovat puhuneet merirosvousta vastaan.

Myös paikallishallinto on taistellut rosvousta vastaan. Puntmaan hallitus perusti ulkomaisen avun varassa meripoliisivoimat, jotka ovat Weldemichaelin ja Hassanin mukaan tehneet hyvää työtä rosvouksen kitkemisessä.

Vaikka näin vuoden päätteeksi olisi mukavaa lopettaa ruusuisiin tulevaisuuskuviin, ei Somalian rosvousrauha kuitenkaan lepää kovin vakaalla pohjalla.

Merirosvouksen alun perin kirvoittama laiton kalastus rehottaa Somalian rannikolla edelleen, nuorisotyöttömyys on suurta ja vaihtoehdot monille vähissä. Puntmaan meripoliisivoimien ulkomaiset rahoittajat vetäytyivät hankkeesta tänä vuonna. Se jätti jälkeensä satoja nuoria, joiden piratismin vastainen koulutus on ehkä jäänyt puolitiehen, mutta heille on annettu kunnon aseet.