teknologisia innovaatioita Nairobin innovaatioviikolta

Oppeja Nairobin innovaatioviikolta

Innovaatiot ja digitalisaatio ovat muuttaneet taksipalveluja, aurinkosähkön jakelua ja logistiikkayrityksiä Keniassa. Arjen innovaatiot muuttavat myös köyhien ihmisten elämää perinpohjaisesti.

Teksti: Salla Kuuluvainen

Fingo osallistui Nairobin innovaatioviikolle yhdessä Business Finlandin kokoaman järjestöistä ja yrityksistä koostuvan delegaation kanssa.

Innovaatioviikon aikana järjestettiin yhteiskehittämistyöpajoja, verkostoiduttiin ja luotiin kumppanuuksia. Tapahtuman aikana tapasimme paikallisia ja suomalaisia startupeja ja tutustuimme järjestöjen toimintaan Nairobissa. Mitä opimme?

Startupeissa on todellakin pöhinää

Itä-Afrikan yhteiskunnissa haasteet ovat isoja, ja niiden ratkaisu vaatii kunnianhimoa. Tutustuimme yrityksiin, jotka tuottavat ratkaisuja logistiikkaan, energiaan, oppimiseen ja internetiin pääsyyn.

Nämä yritykset ovat kasvaneet valtavasti lyhyessä ajassa, koska ne pystyvät ratkaisemaan arjen ongelmia tehokkaammin kuin usein korruptoitunut ja jähmeä hallinto.

Itä-Afrikan innovaatiomaailmalle onkin tyypillistä, että esimerkiksi valtion tukea innovaatioille ei pidetä kehittäjien itsensä mielestä toivottavana. Päinvastoin: valtion tuki saattaa pikemminkin tappaa lupaavasti alkaneen startupin kasvuun siivittämisen sijaan.

Tapaamistamme yrityksistä BRCK tarjoaa ilmaisen wifi-yhteyden matatu-minbussien matkustajille sekä ravintoloille. Svwl taas ratkaisee teknologian avulla joukkoliikenteen ongelmia rakentamalla uusia reittejä, jotka kulkevat haja-asutusalueiden kautta. 

Mkopa Solar puolestaan tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuden käyttää aurinkosähköä edulliseen päivähintaan, ilman sitoutumista pitkäaikaiseen palvelutilaukseen.

Kontekstin ymmärtäminen on keskeisintä

Käyttäjälähtöiseen palvelumuotoiluun erikoistunut suunnittelija Mark Kamau oli pääpuhujana Fingon järjestämässä tilaisuudessa innovaatioviikolla.

Hän on työskennellyt muun muassa Googlella, Ideolla ja Microsoftilla. Hän korostaa, että yhteiskunnalliseen muutokseen tähtäävässä suunnittelussa keskeistä on kontekstin ymmärtäminen ja ihmislähtöinen lähestymistapa.

Kamau esitteli meille kouluihin suunnattua Kio Kit -tablettiratkaisua, jonka suunnittelussa korostuu paikallisen kontekstin ymmärtäminen.

Koska kenialaiskouluissa on usein vain yksi sähköpistoke, ratkaisun avulla voi ladata samaan aikaan kymmeniä tabletteja. Laitteet ovat hajoamatonta materiaalia, jotta ne eivät rikkoonnu lapsen kädestä pudotessa. Kuulokkeet ovat isot ja värikkäät.

,

,

Innovaatiot voivat vaikuttaa huimasti ihmisten arkeen

Aikaisemmin kenialaisilla taksiyrittäjillä oli tapana seisoskella kadunkulmissa odottamassa kyytejä. Nykyään taksinkuljettaja voi napata useita kymmeniä kyytejä päivän aikana taksipalvelu Uberin kautta.

Palvelua käytetään paljon, ja kyytien helppo saatavuus on muuttanut koko yhteiskunnan tahtia ja taksinkuljettajien elämää. Voi silti kysyä, onko muutos yksinomaan positiivista, koska perinteisiä takseja ajavat kuskit joutuvat kilpailemaan Uberin kanssa.

Kehittyvien markkinoiden innovaatioille on tyypillistä, että kehittäjä joutuu oman yrityksensä lisäksi rakentamaan kokonaisen innovaatioekosysteemin erilaisine palveluineen.

Kehittyneissä maissa innovaatiot ratkaisevat usein hyvin pieniä ja tarkkoja ongelmia, kun taas kehittyvissä maissa innovaatioyritystoiminta on hyvin monimutkaista.

Esimerkiksi Lorisystems-niminen logistiikkastartup on joutunut oman kuljetusyrityksille suunnatun nettialustansa lisäksi tuottamaan fyysisiä kontinjättöpaikkoja ja auttamaan norsuhyökkäyksen kohteeksi joutuneita kuljettajia.

Nairobin innovaatioviikon jälkeen voin todeta, että innovaatiot ja digitalisaatio muuttavat ihmisten elämää huimasti myös Keniassa – tämä koskee myös köyhiä.

Paikallisissa startupeissa ja startup-yrittäjissä on huimaa maailman muuttamisen paloa ja intoa tehdä asioita. Ne myös pystyvät tuottamaan isoja muutoksia pureutumalla arjen ongelmiin.