Värikkäitä magneettiaakkosia nurmikolla.
Kuva: alphabet

Odotettu uusi tulokas, mutta mikä sille nimeksi?

Kepan ja Kehyksen muodostama uusi kattojärjestö sai yli tuhat nimiehdotusta. Valinta tehdään kesäkuussa.

Teksti: Laura Häkli Kuva: Martin Abegglen

Kun käynnistimme kehitysjärjestöjen uuden kattojärjestön nimikilpailun, emme uskoneet, että se kiinnostaisi kovinkaan paljon. 

Olimme väärässä – ja ällikällä lyötyjä. Kolmen ja puolen viikon aikana saimme 1 078 nimiehdotusta 469 ihmiseltä.

Suurin osa nimiehdotuksista oli tarkkaan mietittyjä ja perusteltuja. Toki mukaan mahtui myös liuta huumorinimiä, kuten Galaktinen yhteyskeskus tai Kankkulan kaivo ry, mutta kun pelleilyt ja päällekkäisyydet karsittiin, erilaisia nimiehdotuksia jäi silti 754 kappaletta. Huikea määrä, josta olemme kaikille nimikilpailuun osallistuneille kiitollisia.

* * *

Nyt Kepan ja Kehyksen puheenjohtajisto, johto, brändityöryhmä, järjestön viestijät ja tiimien edustajat ovat käyneet nuo kaikki yli 700 nimiehdotusta läpi ja rastittaneet sieltä toimivimmat ja sopivimmat nimet – ja olemme saaneet karsittua nimiehdotusten määrän 148 nimeen.

Vähintään kaksi ääntä saaneet nimet viedään Kepan ja Kehyksen kevätkokousten osallistujille pöyhittäväksi, arvioitavaksi ja keskusteltavaksi. Jäsenten osallistuminen nimeämisprosessiin on tärkeää ja varmasti antoisaa – toivottavasti mahdollisimman moni pääsee mukaan.

* * *

Nimeä pohdittaessa on hyvä muistaa, että sen tulee toimia monessa: Maailma kylässä -festareilla, lehtiartikkeleissa, kampanjajulisteissa, sosiaalisessa mediassa ja puhelimeen vastatessa. Nimen pitää jäädä mieleen, sen pitää olla helppo lausua ja kirjoittaa, sen pitää jollakin tavalla assosioitua toimialaan ja herättää luottamusta. 

Jotta nimestä saataisiin viestinnällisesti mahdollisimman toimiva, olemme kutsuneet apuun jäsenten työpajan jälkeen asiantuntijaraadin, johon olemme oman järjestön edustajien lisäksi saaneet pro bono -hengessä maineikkaita viestintätoimistojen edustajia Hasan Communicationsilta ja Milttonilta. Myös viestinnän professori Anu Kantola on luvannut tulla mukaan työhön.

Lopullisen nimivalinnan tekee uuden järjestön vuosikokous kesäkuussa.

* * *

Nimikilpailun suosio ei tarkemmin ajateltuna ole sittenkään ihme. Nimen keksiminen on samalla persoonallisuuden hahmottelua, luomisen iloa ja toiveiden heijastamista valtavasti mahdollisuuksia sisältävään, pian muodostettavaan uuteen organisaatioon. 

Uusi yhteinen kattojärjestö syntyy, kun alan perinteiset suuret toimijat, Kepa ja Kehys, muuttavat saman katon alle ja alkavat toimia yhdessä yhteisten tavoitteiden eteen – yhtenä joukkueena.

Uusi järjestö on kuin odotettu lapsi, jonka toivotaan tuovan maailmaan ratkaisuja ja toimivan kehitysjärjestöjen yhteistyön foorumina kestävän kehityksen edistämiseksi sekä köyhyyden ja eriarvoisuuden kitkemiseksi. 

Odotukset ovat suuret ja tavoitteet yläpilvessä – siellä minne paremman maailman tekijöiden kuuluukin ne asettaa. Mutta onneksi me järjestöihmiset olemme tottuneet kulkemaan kohti parempaa maailmaa pienin askelin. Niitä täytyy vain ottaa riittävän monta.

PS. Valitettavasti nimeä ei voida lanseerata heti valinnan jälkeen, sillä vasta silloin lähtevät paperit yhdistyksen sääntö- ja nimimuutoksesta Patentti- ja rekisterihallitukseen. Samalla aletaan suunnitella uudelle järjestölle logoa ja uudistaa verkkosivuja. Uuden nimen lanseeraus ja vakiinnuttaminen käyttöön on pitkä tie, mutta onneksi järjestöllä on iso joukko vanhempia ja kummeja tukemassa, yli 300 suomalaista kansalaisjärjestöä.