Nicaraguan vaalit: vilppi ja väkivallan uhka puhuttavat

Nicaragualaiset suuntaavat vaaliuurnille sunnuntaina 6. marraskuuta äänestämään itselleen presidentin sekä kansanedustajat niin kansalliseen kuin Keski-Amerikan parlamenttiin.

Teksti: Kirsi Chavda

Istuvan presidentin, sandinistien Daniel Ortegan uudelleenvalinta näyttää selviöltä. Sen sijaan vaaleissa puhuttavat vilppi ja väkivallan uhka.
Vasemmistovallankumouksen johtajana 1970- ja 80-luvuilla tunnetuksi tullut Daniel Ortega johtaa viimeisintä presidentinvaaligallupia 48 prosentin kannatuksella. Hän tulisi ennusteen toteutuessa valituksi suoraan ensimmäisellä kierroksella. Loput äänet jakautuvat neljäksi puolueeksi pirstaloituneen liberaaliopposition kesken. Opinión y Análisis -tutkimuslaitoksen kyselyssä PLC:n Arnoldo Alemán sai 26 % äänistä ja PLI:n Fabio Gadea 14 %. ALN:n ja APRE:n ehdokkaat jäivät nollille.
Vaalivilppikeskustelussa ei ole pulaa aiheista. Nicaraguan kaksi sanomalehteä käyttää istuvasta presidentistä vakiintunutta muotoa ”laiton presidenttiehdokas Ortega”. Maan perustuslaki kieltää presidenttiyden peräkkäisinä kausina. Korkein oikeus on kuitenkin hyväksynyt Ortegan ehdokkuuden, koska samaisen perustuslain mukaan kaikki yli 25-vuotiaat nicaragualaiset voivat olla ehdolla presidentiksi.
Eri puolilta maata on uutisoitu, etteivät viranomaiset ole myöntäneet äänestäessä tarvittavaa henkilöllisyystodistusta tuhansille opposition kannattajille. Oppositiopuolueiden paikallispiirit kertovat sandinistien lahjoneen niitä vaalitulosten manipuloimiseksi. Hallituspuolue on käyttänyt kampanjointiinsa julkisia tiloja, kuten kouluja. Lisäksi huhutaan, että sandinistit sulkevat äänestyspaikat sunnuntaina puolilta päivin omien kannattajiensa käytyä äänestämässä.
Presidentinvaalien osalta sandinistit voivat nukkua yönsä vaaleihin asti rauhassa. Mutta vaalivoitto olisi täydellisempi, jos puolue saisi enemmistön parlamentissa. Mahdollisen vaalipäivän vilpin veikataankin kohdistuvan kansanedustajien valintaan. Hallitus ei ole hyväksynyt nicaragualaisia kansalaisjärjestöjä vaalitarkkailijoiksi. Vaalituloksen rehellisyyttä valvovat ainoastaan Euroopan unionin ja Amerikan maiden yhteistyöjärjestön OAS:n tarkkailijat.
Henkilöllisyystodistuksia vaatineet mielenosoitukset ovat muutamilla paikkakunnilla äityneet käsirysyiksi vaaleja edeltävinä kuukausina. Vaalituloksen julkistamista odotellessa on syytä toivoa, etteivät sandinistien ja liberaalien kannattajat ota käyttöön kättä pidempää maan pohjoisosassa. Siellä puolueilla ei ole yhtä selkeää enemmistöä paikkakunnittain kuin maan eteläosissa. Vaalirauhan takaamiseksi puolueet päättävät kampanjansa vaaleja edeltävänä keskiviikkona. Vaalien jälkeinen maanantai on kansallinen vapaapäivä. Alkoholin myynti on kielletty koko viikonlopun yli.