Blogi

Miten käyttäisit miljoonan ilmaston hyväksi?

Ympäristöasioiden toisinajattelijana tunnettu tanskalainen Bjørn Lomborg laittoi vuonna 2008 kahdeksan tunnettua taloustieteilijää vastaamaan kysymykseen: "Kuvittele, että sinulla olisi 75 miljardia dollaria käytettäväksi hyväntekeväisyyteen. Mitä tekisit ja mistä aloittaisit?
Jukka Aronen
9.11.2010

Tuloslistalla oli ekonomisteille tarjottuja hankkeita, jotka he laittoivat järjestykseen lähinnä kustannustehokkuuden mukaan. Kärkeen valikoitui toimenpiteitä, joilla poistetaan aliravitsemusta ja oikeudenmukaistetaan kansainvälistä kauppaa. Ensimmäinen ilmastonmuutosta vastaan kamppaileva toiminto oli vasta sijalla 14 - lähinnä siksi, että ekonomistit katsoivat maapallon viilentämisen liian kalliiksi keinoksi parantaa kaikkien hyvinvointia.

Viikko sitten julkistetussa tutkimuksessa otetaan hieman samanlainen lähtökohta, mutta kysymys kuului: "Miten käyttäisit miljoona dollaria niin, että se hidastaisi ilmaston lämpenemistä parhaalla mahdollisella tavalla?"

David Wheeler ja Dan Hammer eivät päädy suosittelemaan ydinenergian lisäämistä eivätkä Saharaan sijoitettavaa mega-aurinkovoimalaa vaan kehottavat käyttämään rahaa tyttöjen koulutukseen kehitysmaissa.

Hetkinen, samaa lääkettähän tarjotaan usein myös kehitysyhteistyössä, kun mietitään, miten yhteisöjä nostettaisiin pois köyhyydestä.

Mitä tekemistä tyttöjen koulutuksella on ilmaston kanssa?

Wheeler ja Hammer ovat laskeneet, että perhesuunnitteluun ja tyttöjen koulutukseen sijoittaminen hidastaisi väestönkasvua köyhissä maissa ja siten myös alentaisi tulevien sukupolvien hiilijälkeä edullisesti. Koulutetut naiset haluavat pienempiä perheitä.

Kuinkahan monen korvaan tämä kuulostaa ihan liian "tavalliselta" ratkaisulta? Siitä kun puuttuvat nykyaikaiset tekniset laitteet ja keksinnöt.

Tutkimuksen tulostaulukko:

Toimenpide (engl.) Säästettyjä CO2-tonneja
Family planning & girls’ education combined 250 000
Family planning alone 222 222
Girls education alone 100 000
Reduce slash and burn of forests 66 667
Pasture management 50 000
Geothermal energy 50 000
Energy efficient buildings 50 000
Pastureland afforestation 40 000
Nuclear energy 40 000
Reforestation of degraded forests 40 000
Plug-in hybrid cars 33 333
Solar 33 333
Power plant biomass co-firing 28 571
Carbon Capture and Storage (new) 28 571
Carbon Capture and Storage (retrofit) 26 316