Kotisohvalta voi ihan hyvin seurata kokousta intensiivisestikin, jos hallitsee oikean menetelmän ja on valmis tinkimään siitä, ettei ole aivan tapahtumien polttopisteessä.
Kuva:
COP17
Blogi

Miten ilmastoneuvotteluja voi seurata "etänä"?

Tuntuvatko ilmastoneuvottelut etäisiltä? Ovatko Etelä-Afrikka ja Durban taivalten takana, mutta haluaisit silti pysytellä ajan hermolla neuvottelutilanteesta? Ei huolta, meillä on ratkaisu.
Tuuli Hakkarainen
5.12.2011

Voit seurata ilmastoneuvotteluja aktiivisesti netissä vaikka omalta kotisohvaltasi. Seuraavan päiväohjelman avulla sukellat kokousviidakkoon juuri ennen korkean tason osuuden alkamista. Hyviä neuvotteluja!

1. Perehdy taustoihin

2. Päivitä tilannekuva

Saat neuvottelutilanteesta hyvän yleiskuvan lukemalla joka aamu kaksi tiivistä infopakettia:

  • Ympäristöjärjestöjen toimittama ECO-uutiskirje kertoo suorin sanoin, missä mennään eteenpäin ja missä mennään metsään.
  • Kansainvälisen kestävän kehityksen instituutin IISD:n toimittama Earth Negotiations Bulletin, tuttavallisesti ENB, tiivistää tuoreeltaan edellispäivän kuulumiset neuvotteluhuoneista ja käytäviltä.

3. Tutustu päivän ohjelmaan

Päivän ohjelmasta käy ilmi, mitä täysistuntoja ja epävirallisia keskusteluita päivän aikana käydään ja mihin aikaan. Tarjolla on jokaiselle jotakin, REDDistä raportoinnin saloihin. Kunkin kokouspäivän aikataulu ilmestyy verkkoon aikaisin aamulla.

4. Astu kokoushuoneeseen

Kun olet valinnut päivän mielenkiintoisimmat aiheet, on aika astua sisään kokoushuoneeseen. Suuri osa istunnoista - epävirallisia ja suljettuja lukuunottamatta - löytyy videoituina verkosta. Samasta osoitteesta löydät myös tiedotustilaisuudet ja oheistapahtumat.

5. Mene nukkumaan

Etänä tai ei, jokainen kokousta seuraava ilmastoaktiivi kaipaa hyvät yöunet. Jos uni ei tule silmään, voit leikkiä UNFCCC:n virtuaalipalveluilla.

6. Toista, kunnes ilmastokriisi on ratkaistu