2017-09-malesian-forest
Finnwatchin raportin mukaan Finnfund on sijoittanut kehitysyhteistyövaroja malesialaiseen metsäyhtiöön monimutkaisen verojärjestelyn kautta. Kuva: Finnwatchin raportin mukaan Finnfund on sijoittanut kehitysyhteistyövaroja malesialaiseen metsäyhtiöön monimutkaisen verojärjestelyn kautta.

Järjestöt sitoutuneet kehittämään Finnfundia

Eilen aamulla ulkoministeriön ovista Helsingin Kirkkokadulla marssi sisään joukko kansalaisjärjestöjen asiantuntijoita, joilla on ministeriön kanssa yhteinen tavoite: avoimempi Finnfund, joka vähentää köyhyyttä ja kunnioittaa ihmisoikeuksia.

Teksti: Lyydia Kilpi Kuva: Chun Xing Wong

Kehitysrahoittaja Finnfundin suunnasta vastaava ulkoministeriö kutsui ensimmäistä kertaa järjestöt koolle keskustelemaan siitä, miten kehitysrahoitusyhtiön toimintaa pitäisi kehittää. Ministeriö laatii syksyisin omistajaohjausmuistion, joka ohjaa seuraavan vuoden toimintaa, määrittää millaisia standardeja Finnfundin tulee seurata ja mitä tietoja raportoida.

Moni kansalaisjärjestö epäilee turvevoimaloiden, yksityissairaaloiden ja metsäplantaasien kehitysvaikutuksia. Kun ympäristöaktivisti Berta Cáceres viime vuonna murhattiin, kävi ilmeiseksi, että hondurasilainen patohanke ei mennyt niin kuin piti. Yksittäisistä sijoituksista tai siitä, miten niitä arvioidaan, on kuitenkin saatavilla hyvin vähän tietoa, joten toiminnan systemaattinen arviointi ei ole mahdollista.

***

Finnwatch on tehnyt merkittävää työtä kehitysrahoitusyhtiön toiminnan kehittämiseksi. Keväällä järjestö raportoi Finnfundin käyttämän rahastoyhtiön salaisista verosopimuksista Luxemburgissa ja verovälttelystä Malesiassa. Syyskuun alussa kävi ilmi, että rahastosijoituksia suuntautuu esimerkiksi luksustuotteisiin ja fossiilisiin polttoaineisiin. Ulkoministeriön tulisi ottaa onkeensa Finnwatchin raporttien konkreettiset suositukset.

Kehitysministeri Kai Mykkänen kirjoitti, että kehitysyhteistyöstä saa syntyä ”normaalia yritystoimintaa”. Kehitysyhteistyön tarkoitus on vähentää köyhyyttä ja eriarvoisuutta. Jotta yritystoiminta edistäisi näitä tavoitteita, tarvitaan hyviä kriteereitä, huolellista vaikutusten mittaamista ja avoimuutta. Sen pitää siis olla vähän normaalia parempaa. Juuri tätä tarkoitusta Finnwatchin ja muiden kansalaisjärjestöjen suositukset palvelevat.

Eilisessä ministeriön tilaisuudessa käytiin läpi laaja kattaus järjestöjen suosituksia ilmastokestävyyden, kehitysvaikutusten, verovastuullisuuden, sukupuolten tasa-arvon, läpinäkyvyyden ja ihmisoikeuksien edistämiseksi. Viilaamme vielä suosituksia lopulliseen muotoonsa, ja löydät ne Kepan verkkosivuilta parin viikon päästä. Ministeriöstä luvattiin myös, että suositukset löytävät tiensä ministeri Mykkäsen pöydälle – ja sieltä ensi vuoden omistajaohjausmuistioon?