Infoa syksyn kumppanuusjärjestöhausta

Ulkoministeriö on avannut haun uusien kumppanuusjärjestöjen löytämiseksi. Haulla on tarkoitus kasvattaa nykyisten yhdentoista kumppanuusjärjestön joukkoa useammalla kuin yhdellä järjestöllä.

Teksti: Anna-Sofia Joro

Ylitarkastaja Minna Hares ja projektiavustaja Inka Lilja ulkoministeriöstä, kiinnostuneita 12 eri järjestöstä sekä kepalaisedustus kokoontuivat keskustelemaan hausta perjantaina 17.8.
”Ministerin päätöksellä valitaan uusia järjestöjä enemmän kuin yksi. Toiveemme on, että voisimme valita 3-4 uutta kumppanuusjärjestöä. Se riippuu hakemusten laadusta, eli siitä löydämmekö kriteerit täyttäviä järjestöjä”, Hares alusti.
Kumppaneiksi haluavien järjestöjen tulee täyttää UM:n asettamat valintakriteerit, joiden selkeys sai järjestöiltä kiitosta. Inka Lilja korosti, että kriteereissä on uutta lähinnä sanamuodot ja kompaktius. Kriteerit eivät myöskään ole tärkeysjärjestyksessä. Tosin laillisuus- ja legitimiteettiosiot on täytettävä, jotta hakemusta edes arvioidaan.
Kriteerit saivat myös pohtimaan, kannattaako pienen järjestön hakea kumppaniksi. ”Järjestön kokoa ei sinänsä ole mainittu valintakriteereissä, mutta järjestöllä on oltava kyky ja kapasiteetti tehdä hyvää ja tuloksellista kehitysyhteistyötä”, Hares kuvaili.
Hares myös korosti, ettei tietynlaisia hakijoita, kuten järjestöjen konsortioita, suosita. Hakemusten arvioinnissa UM kiinnittää erityishuomiota järjestöjen tuomaan lisäarvoon sekä toiminnan laatuun ja tuloksellisuuteen. Hankkeiden määrällä ei ole merkitystä, vain niiden laadulla. Eduksi katsotaan myös järjestön kyky toteuttaa laajempaa globaalikasvatustoimintaa Suomessa.
***
Hares avasi hakuprosessin aikataulua järjestöille. Ensimmäisen kierroksen hakemusten tulee olla UM:ssä lokakuun loppuun mennessä. Helmikuun 2013 loppuun mennessä päätetään, mitkä järjestöt ovat kelpoisia jatkamaan toiselle kierrokselle. Sen jälkeen alkaa tarkempi ohjelmien viilaus. UM:n edellytykset täyttävän ohjelman toimittaneiden järjestöjen kanssa solmitaan kumppanuussopimus, aluksi kolmeksi vuodeksi. Turhaa työtä pyritään välttämään.
”Uskomme vahvasti, että toiselle kierrokselle pääsevät järjestöt voivat saada aikaan kriteerit täyttävän ohjelman ja tuenkäyttösuunnitelman. Sinne asti pääsee ehkä neljä järjestöä”, Hares pohti.
Tarkoituksena on, että uusien kumppanuusjärjestöjen rahoituskausi alkaisi vuoden 2014 alussa. Aikataulun suhteen voidaan kuitenkin joustaa.
Kumppanuushakemuksen voi tehdä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Hakemus on muodoltaan vapaa ja järjestöistä kyseltiinkin, mitä se käytännössä tarkoittaa.
”Virkamiehet arvostavat tiivistä ja selkeää hakemusta, josta näkee nopeasti miten eri kriteerit täyttyvät. Suosittelen harkitsemaan tarkoin muiden kuin pakollisten liitteiden lisäämistä. Arviointi tehdään puhtaasti hakemuksen perusteella, eli siitä pitäisi löytyä olennainen tieto”, Hares neuvoi.
***
Millaisin porkkanoin UM houkuttelee järjestöjä kumppaneikseen?
Hareksen mukaan suurimmat edut ovat taloudellinen varmuus, ja että järjestö pystyy pitkäjänteisempään työhön sekä strategisempaan suunnitteluun. Lisäksi hallinto kevenee, ainakin ministeriön suuntaan. Ohjelmamuotoinen tuki lisää joustavuutta ja siihen voi sisällyttää ihan eri tavalla esimerkiksi henkilöstön koulutusta.
”Kumppanuusjakso kestää kolme vuotta, mutta järjestöllä pitää olla kyky katsoa pidemmälle. Ohjelman sisällä komponentteja voidaan suunnitella pitkäkestoisemmin”, Hares korosti.
Järjestön rahoitustason mahdollinen nousu herätti kysymyksiä.
”Järjestöillä, jotka saavat jo hanketukea, se siirtyy ohjelmatueksi. Ei niin, että kun status muuttuu niin rahoitus lähtee kasvamaan”, Hares totesi. ”Pientä kasvua kumppanijärjestöissä on ollut. Myös keskisuuret järjestöt ovat kasvaneet hanketuen puolella.”
Ulkoministeriön tausta-ajatuksena kumppaneiden haussa on keventää hallinnollista taakkaansa, sillä hanketukihankkeiden hallinnoiminen on raskaampaa kuin yhden ohjelman. Haresin mukaan samalla voisi keventyä myös järjestöjen sisäinen hallinto.
”Jos järjestöllä on kahdeksan hanketta ja jokaisesta pitää raportoida, niin on helpompaa jos on vain yksi ohjelma ja raportti. Kolmen vuoden rauha tehdä asioita”, Hares kuvaili.
Lisätietoja:

Asiaa kumppanuusjärjestöhausta, nykyiset ohjeet sekä linkit 11 kumppanuusjärjestön verkkosivuille löytyvät UM:n verkkosivuilta.

Kepa tarjoaa tukea hakeville järjestöille hakemusten kommentointia, joka koskee varsinaisia hakemuksia. Kiinnostuneiden järjestöjen tulee ottaa yhteyttä koulutussuunnittelija Laura Lageriin 27.9. mennessä sähköpostitse laura.lager@kepa.fi tai puh. 050 317 6726.

Normal
0

21

false
false
false

FI
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”,”serif”;}

Kepa järjestää toisen infotilaisuuden kumppanuusjärjestöiksi hakeville torstaina 4.10.