Blogi

Huonoin paikka naisille

Mikä mahtaa olla maailman huonoin maa sukupuolten välisen tasa-arvon näkökulmasta?
Jukka Aronen
8.3.2011

Jos otetaan huomioon lapsivuodekuolemat ja teiniraskaudet, naisten parlamenttipaikat ja koulunkäyntimahdollisuudet sekä naisten osallistuminen työelämään, saadaan jonkinlainen karkea käsitys siitä, missä maissa naisilla ja miehillä on tasa-arvoisemmat lähtökohdat elämään ja missä puolestaan vallitsee epätasa-arvo miesten hyväksi.

Huonoimmat pisteet naisten näkökulmasta saa Pohjois-Afrikan kansannousuaallon saavuttama Jemen, jossa naisilla on ollut - muiden esteiden lisäksi - vaikea päästä päättämään yhteisistä asioista. Maan 301-jäsenisessä parlamentissa on ollut 1-2 naista. Paikalliset järjestöt ovat yrittäneet ajaa ensi kuussa pidettävien vaalien alla 15 prosentin kiintiötä naisedustajille.

UNDP:n tänään naisten päivänä julkaisemassa tiedotteessa listataan huonoimmat ja parhaat tasa-arvon maat. Parhaan maan titteli menee Hollannille.

PS. Naisten päivänä on hyvä katsoa perulaisen sosiologin Virginia Vargasin puhe vuodelta 2008, jossa tiivistetään se, miten naiset ovat kamppailleet tasa-arvon puolesta.