Durban: ilmassa suuren ilmastokokouksen tuntua

YK:n ilmastokokous Etelä-Afrikan Durbanissa on megaluokan tapahtuma. Maanantaista 28. marraskuuta alkaen paikalle odotetaan delegaatioita ympäri maailmaa, lähes kahdestasadasta eri maasta.

Teksti: Sanna Autere

Arviot osallistujamäärästä liikkuvat 15 000 paikkeilla. Virallisten neuvotteluvaltuuskuntien virkamiesten ja päättäjien lisäksi paikalle saapuu huomattava määrä kansalaisjärjestöjen edustajia sekä satoja toimittajia.
Tienvarsien vihreät, siniset ja oranssit kyltit toivottavat ilmastokokouksen osallistujat tervetulleiksi Durbaniin. Kansainvälisen konferenssikeskuksen pihalla käy kuhina. Työmiehet läiskivät valkoista maalia betoniin, vieressä pystytetään telttarakenteita ja roudataan sisään äänentoistolaitteistoa. Kokouksen edellyttämät logistiset järjestelyt ovat melkoiset.
Kaksi viikkoa neuvotteluja edellyttää myös turnajaiskestävyyttä. Kuka jaksaa loppuun asti, kuka uupuu ennen maaliviivaa? Ketkä sanelevat lopputuloksen?
***
Eniten ilmastopäästöjä maailmassa tuottava Kiina on ilmoittanut etukäteen, ettei se aio sitoutua mihinkään tiettyyn tavoiteprosenttiin päästöjen vähentämisessä. Kiina voi kuitenkin harkita ”kehitykselleen sopivia” ilmastotoimia.
Yhdysvallat taas on kieltäytynyt tukemasta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi perustettavaa rahastoa, joka on ollut yksi harvoista konkreettisista edistysaskelista viime ilmastokokouksissa, uutisoi Financial Times -lehti perjantaina.
Rahaston kautta on tarkoitus kanavoida suuri osa teollisuusmaiden lupaamasta ilmastorahoituksesta, jonka pitäisi nousta vuoteen 2020 mennessä 100 miljardiin dollariin vuodessa. Yhdysvallat sanoo periaatteessa tukevansa rahaston perustamista, mutta haluavansa muutoksia esimerkiksi siihen, miten yksityissektori osallistuu rahoitukseen. Yhdysvaltojen neuvotteluhalukkuuteen vaikuttavat epäilemättä myös maan lähestyvät presidentinvaalit.
***
Ilmassa on odotusta, kiireellisyyden tuntua. Mitä pidempään maailmanlaajuisen ilmastosopimuksen solmiminen kestää, sitä suuremmiksi kasvavat ilmastonmuutoksen inhimilliset ja taloudelliset kustannukset.
Ilmastonmuutoksen hillitseminen on taloudellisesti kannattavaa: investoinnit puhtaaseen energiantuotantoon tämän vuosikymmenen aikana tulevat yli neljä kertaa halvemmiksi kuin päästöjen kompensointi vuoden 2020 jälkeen, kansainvälisen energiajärjestön IEA:n viime viikolla julkaisema raportti arvioi.
IEA:n raportti varoittaa, että ilmastokatastrofi voi pahentua peruuttamattomaksi viidessä vuodessa, ellei nopeisiin toimiin tartuta nyt. Hälytyskelloja soittaa myös Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportti ilmastonmuutoksen aiheuttamista äärimmäisistä sääilmiöistä.
***
Suomalaiset ympäristö- ja kehitysyhteistyöjärjestöt odottavat kokoukselta kunnianhimoisia askelia kohti uutta, maailmanlaajuista ja laillisesti sitovaa ilmastosopimusta. Tällä hetkellä ainoa laillisesti sitova sopimus, joka velvoittaa teollisuusmaita päästövähennyksiin, on Kioton sopimus, joka päättyy ensi vuonna. Sen jatkokausi on elintärkeä, jotta kaikki maat lopulta saadaan mukaan uuteen laajempaan sopimukseen.
Durbanin kokouksessa tulisi saada aikaiseksi niin sanottu tiekartta eli sopia uuden ilmastosopimuksen neuvottelumandaatista ja aikataulusta. ”Haastava, mutta ehkä juuri ja juuri mahdollinen paketti”, totesi Suomen pääneuvottelija Sirkka Haunia ympäristöministeriön seminaarissa 17. marraskuuta.
Järjestöt peräänkuuluttavat myös selkeitä suunnitelmia ilmastorahoituksesta. Rahoja ei saa ottaa kehitysyhteistyövaroista, kuten esimerkiksi Suomi tällä hetkellä tekee.
Odottavat katseet suuntautuvat Durbaniin. Minkälaisia päätöksiä on tulossa?

YK:n ilmastosopimuksen 17. osapuolikokous (COP17) järjestetään Etelä-Afrikan Durbanissa 28.11.–9.12.2011. Lisätietoa Kepan Durban-sivulla.