Calestous Juma.
Kuva:
ILRI
Wikimedia Commons
Blogi

Calestous Juma: Insinöörit vievät Afrikan kohti demokratiaa

Harvardissa opettava tiedepolitiikan tohtori ja Afrikan unionin tiede-, teknologia- ja innovaatiopaneelin puheenjohtaja iloitsee siitä, että teknokraatit valtaavat alaa Afrikassa.
Esa Salminen
24.10.2012

Talouslehti Forbesiin kirjoittaneesta Calestous Jumasta on hienoa, että yhä useammilla Afrikan johtohahmoilla on tekninen koulutus, vaikka näiden alojen koulutusta on mantereella suhteellisen vähän.

Afrikan unionin johtoon nousi eteläafrikkalainen lääkintätieteilijä, ja yksin tänä vuonna maan johtoon on noussut insinöörejä Angolassa, Egyptissä, Etiopiassa, Senegalissa, Somaliassa ja Tunisiassa. Eritreaa johtaa insinööri, Nigeriaa taas kalataloustieteilijä. 40 prosenttia Egyptin hallituksesta on insinöörejä.

Kaksi vuosikymmentä sitten mantereen johtopaikkoja pitivät yksinvaltiaat, monet vallankaappausten kautta valtaan nousseet.

"Näyttää siltä, että nouseva teknokratia rakentaa siltaa kohti demokratiaa", Juma kirjoittaa.

Juma intoilee insinööreistä, koska maanosassa tarvitaan paljon infrastruktuuria: hänen mukaansa investointitarve on lähes 93 miljardia dollaria vuodessa seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Johtajuus ei kuitenkaan riitä, vaan Juma vaatii lisää teknisten alojen koulutusta, myös muualle kuin yliopistoihin – monien ministeriöiden alla esimerkiksi toimii teknisiä instituutteja. Hän toivoo, että myös yksityiset ja julkiset yritykset kantavat kortensa kekoon väestön kouluttamisessa.