kuvituskuva Agenda 2030
Artikkeli

Kansalaisyhteiskuntalinjaus: Eteenpäin Agenda 2030:n hengessä

Ulkoministeriön kehityspoliittisen kansalaisyhteiskuntalinjauksen valmistelu liikahti eteenpäin, kun ensimmäinen valmistelutyöpaja pohti viime viikolla Agenda 2030:n tarjoamia haasteita ja mahdollisuuksia kansalaisyhteiskunnan toimijoille.
Auli Starck
27.3.2017

Kestävän kehityksen periaatteiden: kumppanuus, rauha, yhteistyö, ihmiset ja planeetta, tulisi näkyä paitsi kansalaisjärjestöjen toiminnassa, myös laajemmin Suomen kehityspoliittisessa kansalaisyhteiskuntalinjauksessa. Miten tämä toteutetaan käytännössä, sitä pohdittiin viime viikolla ensimmäisessä työpajassa. 

Lopputuloksena neljä työryhmää työsti ehdotuksensa siitä, miten Agenda 2030:n hengen tulisi näkyä uudessa linjauksessa.

Työryhmien tarkemmat tuotokset löytyvät järjestöjen suljetusta Facebook-ryhmästä: Kansalaisyhteiskuntalinjaus 2017

Tilaisuuden aluksi Kehyksen pääsihteeri Rilli Lappalainen johdatteli osallistujat aiheeseen omalla videopuheenvuorollaan. Sen voit katsoa tästä.

Linjauksen aikataulu

Kansalaisyhteiskuntalinjauksen valmistelussa on jäljellä vielä kolme työpajaa, joista seuraava on 3.4., jolloin keskitytään etelän kansalaisyhteiskuntien vahvistamiseen. Työpajojen tarkemmat tiedot löydät Kepan tapahtumakalenterista

Kansalaisyhteiskuntayksikön päällikkö Jyrki Nissilä valotti ensimmäisessä työpajassa linjauksen valmisteluaikataulua.

  • Uuden kansalaisyhteiskuntalinjauksen ensimmäinen luonnos tulee heti vapun jälkeen järjestöjen kommentoitavaksi. Kepalla ja Kehyksellä on kaksi viikkoa aikaa koota järjestöjen kommentit yhteen.
  • Kommentoinnin tueksi Kepa järjestää järjestöille keskustelutilaisuuden, joka on alustavasti maanantaina 8.5.
  • Järjestökommenttien jälkeen luonnos käy läpi vielä ministeriön oman myllyn. Ministeriön tavoitteena on edelleen saada linjaus valmiiksi juhannukseen mennessä. 

Ensimmäisen työpajan keskustelut rohkaisevat jatkamaan ja mukaan mahtuu vielä. Parhaimmillaan työpajat mahdollistavat mielekkään keskustelun järjestöjen ja ministeriön välillä.

Tilaisuuden päättänyt kehityspoliittisen osaston päällikkö Satu Santala tähdensikin, että kehityspoliittisessa kansalaisyhteiskuntalinjauksessa ei ole vain kyse kansalaisjärjestöjen työstä, vaan myös muut keinot tukea kansalaisyhteiskuntia ovat tärkeitä ja huomioitava linjauksessa. Tästä jatkamme ensi kerralla.

Lue lisää